Waarom iedereen een dakkapel zou moeten overwegen!

Schuine daken zijn natuurlijk prima voor de afvoer van water. Dat stroomt omlaag, komt in de goten en gaat via regenpijpen omlaag. Dat soort daken komen daarom veel voor. Ze hebben echter als nadeel dat je met de zolderruimte niet veel kunt doen, behalve als opslagruimte gebruiken. Die als slaap-, werk- of studeerkamer inrichten is lastig.

Waarom is het gebruik van een zolder beperkt

Een schuin dak zorgt ervoor dat je in een groot gedeelte van zolder niet rechtop kunt staan. Dat is vervelend als je er de nodige tijd door wilt brengen. Op een zolder komt doorgaans weinig zonlicht binnen. Daarom moet je vaak een lamp aandoen. Maar daarnaast is het gewoon niet prettig en ook niet goed voor je om weinig zonlicht te ontvangen.

Bovendien is het uitzicht naar buiten zeer beperkt en je voelt je daardoor snel opgesloten. Daarom is een zolder zonder aanpassingen niet echt geschikt voor gebruik anders dan voor opslag. In de volgende paragraaf leggen we uit waarom een dakkapel een prima oplossing voor deze problemen is.

visgraat vloer schuren

Een dakkapel kopen

Het verhaal wordt anders als je een dakkapel zou laten plaatsen. Het ligt aan de grootte van de dakkapel op hoeveel meer vloeroppervlakte je dan rechtop kunt staan, hoeveel extra zonlicht binnenkomt en hoe je uitzicht toeneemt.

Voordat je een dakkapel koopt, dien je vast te stellen wat je ermee wilt bereiken. Als je de zolder als extra slaapkamer wilt gaan gebruiken, die dus vooral ‘s nachts wordt gebruikt, dan zou je met een kleinere dakkapel kunnen volstaan. Dit is anders als je zolder een werkkamer moet worden voor thuiswerken.

Prefab dakkapel

Je kunt natuurlijk kiezen voor een maatwerk dakkapel. Die zijn duurder en de plaatsing ervan neemt meer tijd in vergelijking met een prefab dakkapel. Je kunt kiezen uit diverse ontwerpen voor zo’n prefab dakkapel en dat is betrekkelijk snel geplaatst. De meeste mensen kiezen voor een dakkapel met een plat dak. Daarvoor heb je doorgaans geen vergunning nodig. Voor de waterafvoer loopt dat dak schuin naar achteren af.

Conclusie

Als je een extra ruimte nodig hebt voor een slaap-, werk- of studeerkamer, wat vaak voorkomt, dan zou je zeker moeten overwegen om een dakkapel te laten plaatsen.

Parket schuren
Parket schuren

Hoogwaardig vakmanschap in de eerste keer goed gedaan