Overweeg je een verbouwing? Zorg ervoor dat je deze dingen eerst regelt!

Het verbouwen van je woning is beslist geen kleinigheidje. Een verbouwing kost enorm veel tijd, geld en moeite. Niet alleen voor jou als opdrachtgever, maar ook voor de verbouwers zelf zal het een zware klus worden, ongeacht de grootte van de verbouwing. Het lastige aan verbouwen is dat er altijd onverwachte dingen op je pad komen, voornamelijk op het gebied van financiën.
Als de verbouwing eenmaal begonnen is komt men altijd een aantal dingen tegen die toch net iets anders moeten of toch net niet ingecalculeerd zijn. Dit soort onverwachtheden leveren onderaan de streep altijd extra kosten op.

Soms zijn er nu eenmaal extra materialen en/of manuren nodig om de klus te klaren en hier moet je nu eenmaal rekening mee houden met een verbouwing. Neem dan ook niet zonder gedegen onderzoek een sprong in het diepe door een verbouwing aan te gaan. Hier moet eerst namelijk een lange periode voorzitten waar je goed alles uit kan denken over de verbouwing. Om je hier een eindje mee op weg te helpen zal ik in dit artikel een aantal zaken benoemen die je eerst moet regelen voordat je aan een verbouwing gaat beginnen.

visgraat vloer schuren

Huis taxeren

Allereerst raad ik je aan om je huis te laten taxeren voordat je een verbouwing gaat starten. Wanneer een taxateur voor de verbouwing je huis taxeert dan kan dit veel voordelen opleveren, de belangrijkste hiervan heeft te maken met financiële steun van de bank. De bank zal namelijk, aan de hand van de waarde die in het taxatierapport staat, bepalen hoeveel zij mee zullen financieren aan de verbouwing. Kortom, laat eerst een taxatierapport maken van je huis.

Let wel op, een taxatierapport op laten stellen kan nog wel eens vrij prijzig uitvallen. Informeer dan ook op tijd naar de kosten van een taxateur en neem deze mee in je berekeningen.

Bouwvergunning

Wanneer je de breedte of de hoogte in wilt gaan met de verbouwing van je woning, let dan op dat je een bouwvergunning nodig hebt van de gemeente. Een dergelijke vergunning kan je bij jouw gemeente aanvragen. Ook een bouwvergunning kan veel kosten met zich meebrengen en houdt hier wederom rekening mee.

Let ook op het feit dat de goedkeuring van een aanvraag van een bouwvergunning best een poosje op zich kan laten wachten. Het kan soms wel 3 maanden duren voordat de gemeente de aanvraag goedkeurt en in deze 3 maanden ben je dus nog niet bevoegd om al te gaan verbouwen. Vraag dus ruim op tijd voor de verbouwing een vergunning aan en voorkom hiermee problemen en boetes.

Parket schuren
Parket schuren

Hoogwaardig vakmanschap in de eerste keer goed gedaan