Lees hier het proces van het leggen van een gietvloer
Gietvloeren
Een gietvloer kan van diverse materialen worden gemaakt. Dat kan zijn beton, wat gietbeton wordt genoemd. Maar ook worden kunststoffen gebruikt. Voorbeelden daarvan zijn epoxy en PU gietvloer(polyurethaan). Ook een mengsel van PU en cement wordt wel toepast. Voor een gietvloer kleur is een ruime keuze, met name voor de populaire PU gietvloer. Onderstaand gaat over de stappen, waarin een gietvloer wordt gelegd.
Het aanbrengen
We zullen hier het aanbrengen in de volgende stappen beschrijven:
- De ondergrond onderzoeken
- De grondlaag aanbrengen
- De schraplaag leggen
- De eigenlijke gietvloer gieten
- Een beschermlaag toevoegen
De ondergrond onderzoeken
De ondergrond dient in goede staat te zijn. Een defect kan zich in het eindresultaat laten zien, omdat een gietvloer tamelijk dun is. Oneffenheden dienen te worden verwijderd. De ondergrond dient egaal te zijn om een nette gietvloer te kunnen leggen. Uiteraard dient de ondergrond niet alleen glad, maar ook schoon, vet- en stofvrij te zijn.
De grondlaag aanbrengen
Over de ondergrond gaat een grondlaag, ook primer genoemd. Deze zorgt ervoor dat de gietvloer die later komt, niet wordt opgezogen en bewerkstelligt een goede hechting. Welk type primer wordt gebruikt, hangt van de ondergrond af.
De schraplaag leggen
De laag die op de grondlaag komt, heet de schraplaag. Met deze laag worden eventueel nog bestaande oneffenheden opgevuld. De vloer wordt ermee elastisch en taai gemaakt. De dikte van de schraplaag hangt af van de ruwheid van de grondlaag. Het resultaat is een egale basis voor de volgende laag, de eigenlijk gietvloer. Zijn er toch nog oneffenheden, dan dienen die nu alsnog te worden verwijderd.
De eigenlijke gietvloer gieten
Bovenop de schraplaag komt de eigenlijke gietvloer. Deze laag bepaalt het uiterlijk van de vloer. Hier praten we dus onder meer over de gietvloer kleur. Tot dit moment kon je nog van mening veranderen over die kleur.
Een beschermlaag toevoegen
Over de gietvloer laag komt nog een beschermlaag. Die kan een antislip functie hebben, maar zeker een UV-bescherming geven. Dit laatste is ter voorkoming van verkleuring, waarbij de kans afhangt van het type materiaal dat voor de gietvloer wordt gebruikt.
Liever kiezen voor een andere vloer dan bied bouwenmet.nl uw de mogelijkheid de keuze tot het leggen of schuren van houten vloeren