De voordelen van spuitbeton op een rijtje

Spuitbeton is een speciaal soort beton, dat een aantal voordelen heeft in vergelijking met het traditionele beton. Wat is dit beton precies voor beton variant? En wat zijn de pluspunten van deze betonsoort in vergelijking met ‘normaal’ beton? In dit artikel lees je alles over wat spuitbeton precies is en welke pre’s deze betonsoort heeft.

Wat wordt er bedoeld met spuitbeton?

Als er gebruikgemaakt wordt van spuitbeton, wordt het beton door de bouwvakkers met een speciale spuit onder hoge druk aangebracht op de plek waar het beton moet komen. De naam spuit beton geeft dus al aan wat typerend is voor dit type beton: het wordt gespoten op oppervlaktes, in plaats van dat het gestort wordt. Hierdoor kan de betonspecie onder hoge druk worden aangebracht op een dragende laag, vaak een wand of bekistingsplaat.

Ideaal voor een betonvloer repareren

Een van de voordelen van gespoten beton gebruiken, is dat je beton hiermee heel precies op een horizontaal of verticaal oppervlakte kunt aanbrengen. Zeker bij beschadigingen van betonvloeren is dit ideaal. Met spuitbeton kan een klein deel van een betonnen oppervlakte, maar natuurlijk ook een grote oppervlakte, snel en vakkundig gerepareerd worden. Gespoten beton gebruiken, dat onder hoge druk via een slang met spuit verspreid wordt, is dan ook de perfecte manier als je een betonvloer  of een balkon repareren wilt.

Gemakkelijk aan te brengen en supersterk materiaal

Gespoten beton is erg eenvoudig aan te brengen op allerlei oppervlakken. Zeker als er verticale betonnen muren gespoten moeten worden met beton, komt spuit beton van pas. Het beton is ook ideaal om te gebruiken als oppervlakken niet waterpas zijn of bijzondere vormen hebben. Door het beton te spuiten, kun je bepaalde delen van een beton muur of vloer namelijk snel opvullen.

 

Daarbij is het prettig dat gespoten beton eg constructief materiaal is. Omdat het beton via een slang met spuit moet kunnen worden aangebracht, is de maximale korreldikte lager dan bij normaal beton. Bij gespoten beton mogen de korrels niet groter zijn dan 8 mm. Hierdoor kan het gespoten beton een relatief grote dichtheid bereiken en daardoor super sterk harden. Gespoten beton is dan ook relatief sterk beton dat prima hecht aan de ondergrond. Fijn is verder dat er feitelijk geen voorbehandeling en ook geen nabehandeling vereist is voor een goede hechting.

Andere voordelen van gespoten beton gebruiken

Naast een betonvloer repareren met gespoten beton en de garantie op een betonoppervlakte die geen voorbehandeling of nabehandeling nodig heeft, is een voordeel van dit beton dat je maar eenzijdig hoeft te bekisten. Verder kan gespoten beton gebruikt worden om brandwerende oppervlaktes aan te brengen en bijvoorbeeld om beton ballonnen te maken. Gespoten beton heeft dan ook legio voordelen en tal van toepassingen in de bouwsector.

Parket schuren

Hoogwaardig vakmanschap in de eerste keer goed gedaan